środa, 6 lutego 2013

FRANCUSKIE ZAWIJASY a'la FAWORKI

Pomysł na francuskie zawijasy powstał z braku czasu!
Prostota i minimum czasu wykonania sprawiają, że są idealną opcją zarówno dla początkujących w kuchni jak tych, którzy chcą trochę poeksperymentować z gotowym ciastem francuskim!
Świetna opcja na tłusty czwartek i nie tylko!

Składniki na 20 sztuk:
275 g ciasta francuskiego w rolce
(1 opakowanie) 
cukier puder do posypania
Wykonanie:
-piekarnik rozgrzać do 210 stopni C
-ciasto rozwinąć na blacie i przeciąć je na pół wzdłuż dłuższego boku
-powstałe dwa prostokąty przecinać od góry na 10 mniejszych pasków (wzdłuż krótszych boków), łącznie po cięciach powinniśmy uzyskać 20 prostokątów
-każdy z prostokątów przeciąć na środku i zawinąć jedną część do wewnątrz i wywinąć z powrotem, należy to wykonać bardzo delikatnie- tak jak robimy z ciastem na faworki
-papier, w którym było zawinięte ciasto przekładamy na blachę do pieczenia i układamy na nim faworki, pamiętając o odstępach, bo ciastka będą powiększać swój wymiar
-wstawić do piekarnika i piec 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru
-po upływie czasu wyciagnąc z piekarnika, wystudzić na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Mówiłam, że proste!
Ciasto jest do nabycia w supermarketach na dziale chłodniczym!
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz