niedziela, 10 lutego 2013

JABŁKOWE MUFFINKI Z POD KRUCHYM CIASTEM


Jabłka, cynamon, rodzynki, kruche ciasto- na pierwszy rzut oka skaładniki jak do szarlotki, a jednak nie!
Postanowiłam trochę pobawić się w kuchni i zrobiłam jabłkowe muffiny pod kruchym ciastem.
Jednak to szarlotka była inspiracją!
Polecam, bo przepis naprawdę łatwy, szybki, a przy okazji piękny zapach w domu się unosi!

Składniki na ok. 15 muffinek:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
 2 jajka
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka smażonych/prażonych jabłek z cukrem
1 łyżka mleka (dodajemy, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste)
cukier puder do posypania
Kruche ciasto na wierzch:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
50 g margaryny do pieczenia (użyłam Kasi)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
Wykonanie kruchego ciasta:
-na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
-dodajemy zimne masło i dodajemy żółtko
Wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, kładziemy na talerzyk i wstawiamy do zamrażalnika na ok.1 godzinę (można to zrobić dzień wcześniej)
Muffiny:
-w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jabłka, olej i wsypujemy rodzynki, dokładnie mieszamy
-w drugim naczyniu łączymy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki
-łączymy zawartość obu misek
Masę wylewamy do 2/3 wysokości papilotek lub foremek silikonowych, na wierzch każdej ścieramy zmrożone kruche ciasto na tarce na najgrubszych oczkach, tak, aby przykryło całą muffinę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C, pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu studzimy muffinki na kratce, można posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują po całkowitym ostudzeniu, wtedy ciasto na górze twardnieje i jest bardzo kruche.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz