niedziela, 3 lutego 2013

TORCIK BEZOWY Z SOSEM MALINOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

Słodki smak bezy złamany smakiem soczystych malin!
Taaaak, tak właśnie wygląda mój tort urodzinowy!
Składniki na 1 bezę
(użyłam 5 bez do mojego tortu):
3 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru kryształ
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na sos malinowy:
500 g mrożonych malin
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru kryształ
10 malin do przybrania tortu
ok.1,5 szklanki wody przegotowanej/mineralnej
Składniki na bitą śmietanę:
1 opakowanie śmietan-fix
250 ml śmietanki 30 % schłodzonej
2 łyżki cukru pudru

Z żółtek, które pozostaną można przygotować i zamrozić kruche ciasto na SZARLOTKĘ

http://qszenie.blogspot.com/search/label/SZARLOTKA

Wykonanie bezy:
-białka ubić ze szczyptą soli na sztywno
-powoli, łyżką po łyżce wsypywać cukier i miksować na najwyższych obrotach, aż piana będzie lśniąca i sztywna (nie ma opcji przebicia piany)
-dodać sok z cytryny
-wspypać mąkę kukurydzianą i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką
-przełożyć na okragły spód wyłożony papierem do pieczenia o średnicy 24 cm, uformować koło
-piec bezę w tempreraturze 150 C przez 30 minut
-w czasie pieczenia bezy można przygotowywać masę na następną, tak by piec je po kolei
-bezy można przygotować nawet kilka dni wcześniej, wówczas będą bardziej wyschnięte i chrupkie
NA BEZIE, KTÓRA BĘDZIE NA SAMEJ GÓRZE MOŻNA UFORMOWAĆ DOOKOŁA MAŁĄ ŁYŻECZKĄ MAŁE STOŻKI, KTÓRE BĘDĄ DODATKOWĄ DEKORACJĄ!

Wykonanie sosu malinowego:
-maliny rozmrozić i odsączyć
-wlać do soku, który się z nich wydzieli tyle wody, żeby sok miął łącznie objętość dwóch szklanek
-wlać rozcieńczony sok malinowy do garnka, dodać mąkę kukurydzianą i cukier, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając
-gotować 2 minuty, aż zgęstnieje; ostudzić i dodać do niego maliny, delikatnie wymieszać całość

Wykonanie bitej śmietany:
-dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i miksować na najwyższch obrotach do uzyskania gęstej masy
-cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem i powoli wsypywać do ubitej śmietany, chwilę pomiksować, aż będzie bardziej zbita
Ułożyć bezę na talerzu, wyłożyć na nią 3 łyżki sosu malinowego, rozsmarować zachowując  2 cm odstępu od brzegów, następnie na te brzegi nanieść bitą śmietanę, położyć kolejną bezę i przekładać tak kolejne bezy.
Wierzch toru udekorować śmietaną i malinami, wstawić do lodówki na 60 minut.
Kroić nożem z ząbkami.
Torcik najlepszy jest po schłodzeniu jeszcze tego samego dnia, w miarę upływu czasu bezy będą stawały się bardziej wilgotne, choć nadal smaczne!
Rozkoszuj się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz