poniedziałek, 11 marca 2013

SERNIK WIEDEŃSKI

Waniliowy, aksamitny, lekki, puszysty!
Sernik wiedeński na kruchym spodzie!


Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
125 g margaryny do pieczenia (Kasia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru kryształ
40 g budyń waniliowy bez cukru
125 g miękkiego masła
5 ml aromatu waniliowego

Kruche ciasto:
-na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
-dodajemy zimną margarynę pokrojoną na mniejsze części, dodajemy żółtka
Wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika (ja robię to dzień wcześniej)
Następnego ciasto ścieramy na najgrubszych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia  i wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm, lekko przyklepujemy i równomiernie rozkładamy na dnie formy
Tak przygotowany spód wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie czasu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa serowa:
-żółtka z cukrem ubijamy mikserem na gęstą i białą masę
-dodajemy twaróg i cały czas miksujemy
-dodajemy miękkie masło, buduń oraz aromat i dalej miksujemy
-białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę - dodajemy do masy serowej delikatnie mieszajć drewniana łyżką
Tak przygotowaną masę wlewamy na ostudzony spód z kruchego ciasta i wstawiamy do pierakniak rozgrzanego do 170 C na środkową półkę.
Pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać jego drzwiczek; dopiero po upływie 20 minut robimy mały lufcik, aby ciasto odparowało!
Następnie stopniowo otwieramy szerzej piekarnik.
Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Warto się zastosować do moich zaleceń, bo pięknie wyrośnięty sernik nagle opadnie :)
Można przechowywać w lodówce, o ile bedzie co, bo naprawdę jest genialny w smaku!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz