Kolejna odsłona sernika!
Moc kakao, delikatna serowa pianka i zapach truskawek.
Myślę, że wyszło super!
1 kg twarogu mielonego
szklanka cukru kryształ
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
Składniki na czekoladowy spód:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1/2 szklanki cukru kryształ
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
1/2 kg mrożonych truskawek (ja użyłam przygotowanego wcześniej mrożonego musu truskawkowego z cukrem)
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie mus truskawkowy:
-truskawki rozmrażamy w garnku, dodajemy cukier (jeśli nie używamy słodzonego musu) i blenderujemy
-2 łyżki truskawkowego musu wlewamy do kubka, dodajemy mąke ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się musu
-całość doprowadzamy do wrzenia stale mieszając
-zdejmujemy z ognia i studzimy (w miarę stygnięcia mus truskawkowy powinien zgęstnieć)
Wykonanie spód czekoladowy:
-czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić na małe kawałki i włożyć do rondelka, mieszać, aż do rozpuszczenia masła i czekolady i połączenia obydwu składników (nie gotować!)
-zdjąć z ognia i wsypać cukier, dokładnie wymieszać
-kiedy masa ostygnie dodać jajka, rozmieszać trzepaczką
-dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać
-wylać do okrągłej formy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam silikonowej formy ze szkalnym dnem- nie wymaga użycia papieru)
-w masie można porobić łyżką dołki, wtedy masa serowa w nie wniknie i sernik będzie wyglądał jeszcze ciekawiej :)
Wykonanie masy serowej:
-twaróg wkładamy do dużej miski, dodajemy cukier i mąkę miksujemy
-dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy, aż uzyskamy gładką masę
Przygotowanie sernika:
-do tortownicy na czekoladowy spód wylewamy masę serową i dokładnie ją roprowadzamy na całej powierzchni i wyrównujemy
-mus truskawkowy wlewamy do szprycy
-rozprowadzamy mus truskawkowy zanurzając lekko końcówkę szprycy w masie serowej- rozpoczynamy od brzegów i stale naciskając wpuszczamy masę okrągłymi ruchami, aż dojdziemy do środka sernika
-szybciej można także robić łyżką niewielkie zagłębienia w masie i w nie wkładać mus truskawkowy
-tak przygotowany sernik wkładamy na środkową półkę do rozgrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy 55 minut
-po upływie czasu pieczenia, należy odczekac ok.15 minut, dopiero potem lekko uchylić drzwi piekarnika (ja wkładam tam drewnianą łyżkę, robiąc mały lufcik), stopniowo uchylać drzwi piekarnika
-ostudzić i jesli nie nadejdzie jakiś łasuch to można go schłodzić w lodówce przed podaniem, żeby był lekko wilgotny...
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz