Ciasto na wzór słynnych na całą Polskę cukierków pochodzących z Lublina.
Czekoladowy biszkopt z budyniową masą i śliwką z alkoholem!
Biszkopt:
7 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej 450
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
16 g cukru wanilinowego
40 g budyń śmietankowy bez cukru
4 żółtka
200 g masła
Przełożenie:
450 g suszonych śliwek
250 ml nalewki śliwkowej lub czystej wódki
Śliwki zanurzamy w alkoholu i zostawiamy na noc do nasiąknięcia
Polewa:
4 łyżki wody
4 łyżki cukru kryształ
¼ kostki masła 82 % tłuszczu
1 łyżka kakao
Biszkopt:
-żółtka utrzeć mikserem z połową cukru do uzyskania gęstej masy
-ubić pianę z białek i stopniowo wsypywać połowę cukru, miksować do uzyskania lśniącej masy
-mąki zmieszać z kakao i przesiać do miseczki
-pianę z białek dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie przesiać połowę mąk z kakao, delikatnie wymieszać, dodać drugą część mąk z kakao i wymieszać
Tak powstałą masę wylać do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, rozprowadzić równomiernie i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, piec 40 minut, po upieczeniu stopniowo uchylać drzwi piekarnika, ostudzić biszkopt.
Masa:
-żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę
-wsypać budyń i zmiksować
-zagotować mleko, dodać masę i zagotować- na masę budyniową
-ostudzić, po ostudzeniu dodać masło i zmiksować na gładką masę
Polewa czekoladowa:
-zagotować wodę
-rozpuścić w niej cukier
-dodać masło, mieszać, aż zacznie bąbelkować
-dodać kakao
-cały czas mieszać, aż uzyskamy gęstą masę
-ostudzić
Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy i kładziemy śliwki i 1/3 masy budyniowej, potem kładziemy drugą część biszkoptu i pozostałą masę budyniową. Wierzch ciasta polewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz