Grzechem byłoby nie skorzystać z rabarbarowego sezonu.
Pierwsze skojarzenie- babciny kompot z rabarbaru, drugie- babcina szarlotka z rabarbarem!
Dzisiaj podsuwam przepis na moją wizję słodkości z rabarbarem!
Składniki kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250 g margaryny do pieczenia (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Składniki kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g cukru kryształ
50 g mąki ziemniaczanej
125 g zimnego masła
cukier puder do oprószenia
Składniki nadzienie rabarbarowe:
1 kg umytego i obranego ze skóry rabarbaru
pół szklanki rodzynek
4 łyżek płynnego miodu
5 łyżek cukru kryształ
16 g cukru wanilinowego
Kruche ciasto:
-na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
-dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze części, dodajemy żółtka
Wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika (ja robię to dzień wcześniej)
Następnego dnia lub po upływie 1 godziny ścieramy ciasto na najgrubszych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem formę o wymiarach 33 cm x 20 cm, lekko przyklepujemy i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki
Tak przygotowany spód wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie czasu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie:
-rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki ok. 2 cm
-wrzucamy do miski i dodajemy płynny miód, cukier, cukier wanilinowy i rodzynki- mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy żeby rabarbar puścił trochę soku
Kruszonka:
-przesiać obydwie mąki do miski, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło
-rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne, sypkie okruszki ciasta)
Wykonanie całości:
- na ostudzony spód wykładamy przygotowany rabarbar Z rodzynkami (można jeszcze raz zamieszać, żeby rabarabar miał trochę tego soku)
-całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na 40 minut
-po upieczeniu studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz