czwartek, 16 lutego 2017

TORT BEZ JAJEK I CUKRU Z KREMEM NA BAZIE RYŻU JAŚMINOWEGO

Tort na pierwsze urodziny!
Wysoko postawiona poprzeczka- będzie tort bez cukru i jajek!
Przygotowania trwały długo, ciągle coś zmieniałam, a to nie takie proporcje, tego za dużo, tamtego za mało... w efekcie zaliczyłam nawet dwa zakalce w biszkopcie...
Finalnie udało się, kolejny dowód na to, że bez jajek wiele rzeczy jest do przyrządzenia.
Inspiracją do przygotowania kremu na bazie ryżu jaśminowego był przepis TU.
Tort zachwycił wszystkich i wyglądem i smakiem.
A w matczynym sercu radość i duma!

Składniki biszkopt o średnicy 20 cm, 
 po przekrojeniu mamy dwa blaty:
280 g mąki tortowej 450
6 łyżek syropu z agawy (biszkopt będzie jasny; jeśli dodasz syrop klonowy- biszkopt będzie miał ciemny kolor)
90 g oleju rzepakowego
250 ml mleka (zwierzęce lub roślinne- jakie wolisz)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka octu winnego
szczypta soli
1/2 szklanki wody z cytryną i łyżką syropu z agawy do nasączenia biszkoptu

Ozdobienie:
100 g płatków migdałowych
300 g owoców (maliny, truskawki, borówki, jagody, granat)
opcjonalnie konfitura do przełożenia

Krem:
1,5 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego, schłodzonego kilka godzin w lodówce
2 laski wanilii
600 g mleka kokosowego (1,5 puszki)
opcjonalnie 150 g białej czekolady (bez niej masa będzie mniej słodka)
3 duże łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego i ostudzonego)
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek syropu z agawy lub klonowego (kolor masy zależy od rodzaju słodziwa; patrz biszkopt)
3 łyżki żelatyny

Przygotowanie biszkoptu:
-w jednej misce umieszczamy wszystkie sypkie produkty, w drugiej wszystkie mokre/płynne, mieszamy i łączymy zawartość obu misek
-tortownicę wyłóż papierem do pieczenie (dno i brzegi)- wlej masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (środkowa półka, bez termoobiegu), piecz 40-45 minut- do suchego patyczka
-po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i poczekaj, aż biszkopt ostygnie
-ostudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na dwie części

Przygotowanie kremu (przed pieczeniem biszkoptu, najlepiej wieczorem dzień wcześniej)
-ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko z dodatkiem lasek waniliowych; studzimy i chłodzimy pod przykryciem w lodówce kilka godzin lub całą noc
-ugotowany i schłodzony ryż blendujemy/mielimy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji
-do masy ryżowej dodajemy stałą część mleka kokosowego z puszki i miksujemy
-dodajemy pozostałe składniki: rozpuszczony olej kokosowy, syrop z agawy, sok z cytryny i znowu miksujemy do połączenia się składników
-masę wstawiamy do lodówki
-żelatynę zalewamy 1/3 szklanki płynnej części mleka kokosowego (wodą), czekamy aż napuchnie, potem podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) aż będzie płynna
-dodajemy do masy ryżowej, miksujemy i wstawiamy do lodówki, aby masa zgęstniała

Wykonanie tortu:
-spód biszkoptu nasączamy wodą z cytryną i słodziwem
-rozsmarowujemy cienko konfiturę owocową (jeśli używasz)
-na biszkopt kładziemy 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzamy
-przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy i kładziemy kolejną porcję kremu
-pozostałą część masy wykorzystujemy do wykończenia boków tortu
-na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, kiedy się zarumienią, studzimy i ozdabiamy nimi boki tortu, na wierzch kładziemy umyte i osuszone owoce

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ciasto wyglada pysznie i chcialabym upiec je corce. Czy ilosc ryzu (1,5szkl) to masa przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń