Biszkopt:
4 jaja (w temperaturze pokojowej)
4 łyżki cukru kryształ
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
40g budyń waniliowy
puszka ananasów w syropie
4 żółtka
2 łyżki cukru kryształ (40g)
1/4 szklanki mleka
200g masła
Placek kokosowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
200g wiórki kokosowe
Biszkopt:
-żółtka utrzeć mikserem z połową cukru do uzyskania gęstej masy
-ubić pianę z białek i stopniowo wsypywać połowę cukru, miksować do uzyskania lśniącej masy
-mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miseczki
-pianę z białek dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie przesiać połowę mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać, dodać drugą część mąki z proszkiem i wymieszać
Tak powstałą masę wylać do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, rozprowadzić równomiernie i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, piec 25 minut, po upieczeniu stopniowo uchylać drzwi piekarnika, ostudzić biszkopt.
Masa ananasowa:
-odsączyć sok z ananasów, uzupełnić wodą, aby była szklanka soku i zagotować
-budyń rozmieszać z mlekiem i cukrem, dodać do gotującego się soku, mieszać, aż masa zgęstnieje-do masy dodać żółtka stale mieszając i gotować na małym ogniu, masę ostudzić
-masło ukręcić mikserem i dodawać po łyżce ostudzonej masy, miksować
-do masy dodać pokrojone w kawałeczki ananasa i wymieszać
Placek kokosowy:
-ubić pianę z białek, dodawać powoli cukier cały czas miksując, aż do uzyskania lśniącej masy
-do białkowej masy dodać wiórki kokosowe
Masę wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 c i piec 35 minut, po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt nasączyć (używam esencji herbacianej z cukrem i cytryną), na biszkopt ułożyć masę ananasową i przykryć plackiem kokosowym.
4 jaja (w temperaturze pokojowej)
4 łyżki cukru kryształ
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
40g budyń waniliowy
puszka ananasów w syropie
4 żółtka
2 łyżki cukru kryształ (40g)
1/4 szklanki mleka
200g masła
Placek kokosowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
200g wiórki kokosowe
Biszkopt:
-żółtka utrzeć mikserem z połową cukru do uzyskania gęstej masy
-ubić pianę z białek i stopniowo wsypywać połowę cukru, miksować do uzyskania lśniącej masy
-mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miseczki
-pianę z białek dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie przesiać połowę mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać, dodać drugą część mąki z proszkiem i wymieszać
Tak powstałą masę wylać do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, rozprowadzić równomiernie i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, piec 25 minut, po upieczeniu stopniowo uchylać drzwi piekarnika, ostudzić biszkopt.
Masa ananasowa:
-odsączyć sok z ananasów, uzupełnić wodą, aby była szklanka soku i zagotować
-budyń rozmieszać z mlekiem i cukrem, dodać do gotującego się soku, mieszać, aż masa zgęstnieje-do masy dodać żółtka stale mieszając i gotować na małym ogniu, masę ostudzić
-masło ukręcić mikserem i dodawać po łyżce ostudzonej masy, miksować
-do masy dodać pokrojone w kawałeczki ananasa i wymieszać
Placek kokosowy:
-ubić pianę z białek, dodawać powoli cukier cały czas miksując, aż do uzyskania lśniącej masy
-do białkowej masy dodać wiórki kokosowe
Masę wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 c i piec 35 minut, po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt nasączyć (używam esencji herbacianej z cukrem i cytryną), na biszkopt ułożyć masę ananasową i przykryć plackiem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz