sobota, 22 grudnia 2012

ŚNIEGOWE MUFFINY

Na moim świątecznym stole zawsze mają miejsce honorowe, ich korzenny aromat niesamowicie podgrzewa atmosferę świąt!

Muffiny ok. 15 sztuk:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka startej marchwi
1 łyżka mleka (dodajemy, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste)
Masa na wierzch:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
Muffiny:
-obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce
-dodajemy roztrzepane jajka, olej i wsypujemy rodzynki, dokładnie mieszamy
-w drugim naczyniu łączymy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki
-łączymy zawartość obu misek
Masę wylewamy do 2/3 wysokości papilotek lub foremek silikonowych i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C, pieczemy 25 minut.
Masa:
-serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem
Na wierzch ostudzonych muffin wykładamy masę serową, na koniec wkładamy wierzchem do miseczki z wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz