Aksamitny smak sernika z gruszkową nutą w towarzystwie kruchego herbatnika!
500 g zmielonego twarogu śmietankowego
300 ml śmietany 18%
4 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
125 g cukru kryształ
puszka gruszek w syropie
Herbatnikowy spód:
250 g herbatników typu petit beurre
100 g masła
Spód:
-pokruszyć herbatniki na pył (wkładam do woreczka i rozwałkowuję wałkiem)
-rozpuścić masło w rondelku lub mikrofalówce
Ostudzone masło połączyć z herbatnikami, ułożyć w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie przyciskając do spodu i brzegów, wstawić do lodówki na 30 min
Masa:
-ser zmiksować z cukrem na gładką masę
-dodawać po jednym jajku cały czas miksując
-do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i miksować jeszcze chwilę
Gruszki pokroić na małe kawałki, ułożyć na herbatnikowym spodzie, zalać masą serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 60 minut.
Po upływie tego czasu uchylić drzwi piekarnika i w taki sposób studzić sernik,można zostawić nawet na kilka godzin, żeby powoli stygł.
Najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce, wtedy jest nieco wilgotny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz