Idealny pomysł na smaczne śniadanie pachnące kardamonem.
Czas ożywić smak tradycyjnej chałki!
Składniki:
7 g suszonych drożdży (opakowanie)
1,5 szklanki mleka plus 2 łyżki mleka
1 szklanka cukru kryształ
3 żółtka
100 g miękkiego masła
1 łyżka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczka soli
5 szklanek mąki pszennej
Wykonanie:
-do dużej miski wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka i rozpuścić w nim drożdże
-żółtka lekko rozbić trzepaczką i dodać do mleka z drożdżami
-dodać 3/4 szklanki cukru kryształ, kardamon, sól, masło i 3 szklanki mąki, dodać resztę ciepłego mleka i wymieszać na gładką masę
-dodać pozostałe 2 szklanki mąki i wyrobic gęste ciasto
-przełożyć całość na blat oprószony mąką i zagniatać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne
-zmoczyć dłonie w oliwie i obtoczyć nią wyrobione ciasto
-natłuszczone ciasto przełożyć do dużej i szerokiej miski, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 75 minut, aż ciasto wyrośnie
-wyrośnięte ciasto podzielić na 6 kawałków i z każdego wyrobić wałeczek o długości ok.40 cm
-trzy z nich wyłożyć na natłuszczonej blasze i zapleść z nich warkocz- końce skleić i podwinąć pod spód
-pozostałe trzy wałeczki również zapleść w warkocz i ułożyć na drugiej blasze
-blaszki przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia
-wyrośnięte chałki posmarować mlekiem i pokruszyć cukrem krzyształem
-wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec 25 minut, aż upieką się na złoty kolor
-po upływie czasu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Najlepiej smakują z masłem!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz