niedziela, 20 stycznia 2013

WANILIOWY RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I LEKKĄ PIANKĄ

Smak z dzieciństwa, pamiętam, jak moja mama przygotowywała mi ten słodki deser!
Dziś nieco zmodyfikowany, ale przywołujący te same miłe wspomnienia!
Składniki:
250 g ryżu lub płatków ryżowych
700 ml mleka
5 łyżki cukru kryształ
40 g budyń waniliowy bez cukru
2 jajka
100 g masła
0,7 l słoik smażonych/pasteryzowanych jabłek

Waniliowa masa ryżowa:
-z 700 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń i dwie łyżki cukru
-pozostałą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy płatki lub ryż i gotujemy na małym ogniu (jeśli płatki/ryż wsiąkną mleko można jeszcze dolać)
-kiedy płatki/ryż sa już miękkie dodajemy zawartość kubka z budyniem i mieszamy, aż do momentu zagotowania (masa powinna być gęsta)
-zdejmujemy z ognia i studzimy
-w miseczce ucieramy mikserem na gładką masę żółtka, 2 łyżki cukru i masło i dodajemy do ostudzonego ryżu/płatków, mieszamy łyżką do połączenia składników

Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem i wykładamy do niej masę ryżową, równomiernie rozprowadzając po całym dnie tortownicy.
Na ryż kładziemy jabłka i również rozprowadzamy je na całej powierzchni.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 20 minut.
Pod koniec upływu czasu ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, po ubiciu stopniowo dodajemy 1 łyżkę cukru kryształ i ubijamy do uzyskania lśniącej piany.
Wyciągamy tortownicę, na wierzch kładziemy masę białkową i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut (aż piana zmieni kolor na lekko rumiany).
Po upieczeniu wyciagamy z piekarnika, serwujemy kiedy już ostygnie, w przeciwnym razie może się lekko rozpadać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz