Własnoręcznie wypiekany chleb z dodatkiem żurawiny i rodzynek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami sera pleśniowego, białego i żółtego, pieczonymi pasztetami, drobiem
lub z samym masłem!
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży w kostce
1 litr wody
1 garść mąki żytniej
1 garść płatków żytnich
1 garść płatków owsianych
1 garść otrębów pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżka słonecznika
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek królewskich (duże)
1,5 łyżki soli
2 łyżeczki cukru kryształ
oliwa do posmarowania formy
Przygotowanie:
-mąkę pszenną i żytnią,płatki żytnie i owsiane, otręby, siemię, sezam, słonecznik, zurawnę, rodzynki i sól mieszamy w dużej misce i robimy w mieszance mały dołek
-podgrzewamy wodę (ma być lekko ciepła, nie gorąca!)
-z niej odlewamy 3 łyżki do kubka, dodajemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy i wlewamy w dołek do pozostałych składników
-odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianym ręcznikiem i czekamy, aż rozczynka podwoi swoją objętość
-kiedy rozczynka urośnie dodajemy pozostałą letnią wodę i wszystko mieszamy- proponuję mieszać dłońmi
-wymieszane wszystkie składniki ponownie nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (masa podwoi swoją objętość)
-dwie formy (keksówki 40 cm długość mierzona na górze) wysmarować oliwą i posypać otrębami lub płatkami
-ciasto wylać do form, zwilżoną w wodzie dłonią wyrównać wierzch i posypać słonecznikiem/sezamem
Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na środkowy poziom i piec 60 minut na kratce.
Jeśli wierzch chleba się za bardzo się przypieka, można szybko obniżyć poziom kratki.
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremek i ostudzić.
Kroić nożem z piłką.
Smacznego!
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremek i ostudzić.
Kroić nożem z piłką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz