wtorek, 15 stycznia 2013

PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO

 Jakie śniadanie-taki cały dzień!
Spraw, aby Twój dzień był słodki!

Składniki na dwa omlety:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli 
2 łyżeczki cukru pudru
masło do posmarowania patelni
-białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
-dodać żółtka i cukier puder miksować na mniejszych obrotach przez ok. 20 sekund
-dodać przesianą mąkę i miksować jeszcze 10 sekund
Połowę masy wylać na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną masłem i smażyć do momentu, kiedy spód biszkoptu będzie lekko przyrumieniony.
Po tym czasie biszkopt przełożyć na drugą stronę i smażyć na złoty kolor (dzielę go drewnianą łyżką na 4 części i każdą odwracam oddzielnie).
Na koniec przełożyć według upodobania lub wedle mojego pomysłu.
Przełożenie:
1 banan okrojony w plasterki ułożony na każdej ćwiartce omletu i posypany cukrem pudrem
lub
100 g twarogu 
1 łyżka cukru pudru
jogurt malinowy
Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i na zmianę z jogurtem malinowym przekładać ćwiartki omletu, na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz