niedziela, 13 stycznia 2013

PIECZONE JABŁKA W PŁATKACH RYŻOWYCH Z RODZYNKAMI, CYNAMONEM, KARDAMONEM I WANILIOWYM SERKIEM

Słodki deser pachnący wanilią, cynamonem, kardamonem i pieczonym jabłkiem!
Składniki:
2 duże jabłka
2 łyżki rodzynek
1/2 łyzki cukru kryształ/brązowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 szklanka płatków ryżowych
2 szklanki mleka
serek lub jogurt waniliowy
Przygotowanie: 
-rodzynki zalewamy na 5 minut gorącą wodą i odcedzamy na sitku
-z jabłek wycinamy korzonek i łodyżkę (wycinamy głębiej, aby powstał dołek), wkładamy jabłka do żaroodpornego naczynia
-cukier, cynamon i kardamon mieszamy razem i wsypujemy do jabłek w miejsce po łodyżce, obok jabłek wkładamy rodzynki
Wstawiamy do rozgrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 45-50 minut (po tym czasie jabłka powinny być miękkie).
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy na małym ogniu stale mieszając, aż do momentu, kiedy płatki będą ugotowane i gęste.
Ugotowane płatki układamy w miseczce, na wierzch wkładamy upieczone jabłko i dodajemy jogurt lub serek waniliowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz