sobota, 12 stycznia 2013

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z MASCARPONOWYM NADZIENIEM

Gorzkie kakao i delikatny smak mascarpone!
Wyśmienite połączenie smaków!

Muffiny ok.15 sztuk:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka likieru czekoladowego (opcjonalnie)
1 żółtko
Nadzienie:
125 g (opakowanie) serka mascarpone
2 łyżki cukru kryształ
1 białko 
1 łyżeczka mąki pszennej
-wszystkie składniki delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy
-wstawić do zamrażalnika (ja robię to dzień wcześniej- mrozimy nadzienie, aby nie wypływało z muffinek)
Muffinki:
-przesiać mąkę i kakao do dużej miski, dodać cukier, sodę i sól- wymieszać łyżką
-dodać jogurt, wodę, olej i opcjonalnie likier czekoladowy, delikatnie wymieszać łyżką
-masę wylewamy do 1/3 wysokości papilotek lub foremek silikonowych 
-w środek każdej foremki/papilotki z masą wkładamy jedną łyżeczkę mrożonego nadzienia i przykrywamy resztą (kolejna 1/3 część masy kakaowej) 
-wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C, pieczemy 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy muffinki na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz