sobota, 12 stycznia 2013

CZEKOLADOWE MUFFINY

Prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych łakoci!
Obłędnie kakaowe, lekko wilgotne muffiny!
Muffinki, ok.15 sztuk:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka likieru czekoladowego (opcjonalnie)
Muffinki:
-przesiać mąkę i kakao do dużej miski, dodać cukier, sodę i sól- wymieszać łyżką
-dodać jogurt, wodę, olej i opcjonalnie likier czekoladowy, delikatnie wymieszać łyżką
Masę wylewamy do 2/3 wysokości papilotek lub foremek silikonowych i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C, pieczemy 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy muffinki na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz