niedziela, 6 stycznia 2013

ZDZICHOWE ROGALE

Kruche rogaliki z kajmakowym nadzieniem!
Receptura pewnego poznańskiego przyjaciela!


Ciasto na rogale, ok. 64 sztuk:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1 kg mąki pszennej plus 1/2 łyżeczki mąki
4 jajka
100 g drożdży w kostce
6 łyżek cukru kryształ plus 1/2 łyżeczki cukru
500 g margaryny (2 kostki margaryny Kasia)
3/4 szklanki mleka
Nadzienie:
400 g puszka kajmakowego nadzienia
Lukier:
1/4 szklanki mleka
5 łyżek cukru pudru

Rozczynka:
-mleko podgrzewamy w kubeczku, aby było lekko ciepłe (nie gorące)
-rozpuszczamy w nim 1/2 łyżeczki mąki i 1/2 łyżeczki cukru, dadajemy pokuszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż spieni się i podwoi swoją objętość (ok. 5 minut)

Ciasto:
-na stolnicę przesiewamy 1 kg mąki, robimy dołek, wsypujemy cukier, łączymy z pokrojoną na mniejsze części margaryną, dodajemy żółtka
-do wyżej wymienionych składników dodajemy gotową rozczynkę
-w oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami
Wszystkie składniki łączymy na stolnicy i zagniatamy na jednolite ciasto, kiedy ciasto nie klei się nam do rąk i jest dobrze wyrobione zanurzamy je w wiaderku z zimną wodą (ciasto spada na dno wiaderka i jest całkowicie przykryte wodą).
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch wyciągamy je ponownie na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy, aż będzie suche i ociepli się.

Wykonanie rogali:
-z wyrobionego ciasta urywamy jego część (wielkości zawartości naszej dłoni) i wałkiem wyrabiamy placek na grubość 2-3 mm i średnicy ok. 40-45 cm
-placek dzielimy nożem na 8 części (tak jak dzielimy pizzę) 
-po 1/2 łyżeczki masy kajmakowej nakładamy na każdą z 8 części placka, przy szerokiej części z zachowaniem odstępu 1 cm od brzegu
-każdą część zwijamy jak roladę do środka ku węższej części aż powstanie rulonik
-brzegi rulonika delikatnie odwijamy od siebie, tak aby powstał rogalik i lekko skręcamy, aby nie wyciekło nadzienie

Nagrzewamy piekarnik do 180 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną, następnie układamy rogaliki obok siebie.
Pieczemy 18-20 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor. 
Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Cukier puder mieszamy z mlekiem, aż zgęstnieje (można dodac więcej cukru pudru, wówczas lukier będzie bardziej gęsty)
Pędzelkiem smarujemy upieczone i lekko przestudzone rogaliki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz