Jabłka, kruche ciasto i budyniowa pianka- rozpłyniesz się w smaku tego ciasta!
Kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250 g margaryny do pieczenia (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru kryształ
16 g cukru wanilinowego
80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Owoce:
1l słoik prażonych/pasteryzowanych jabłek z dodatkiem cynamonu i goździków
Kruche ciasto:
-na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
-dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze części, dodajemy żółtka
Wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto i dzielimy je w proporcji 1/3 i 2/3, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika (ja robię to dzień wcześniej)
Następnego dnia 2/3 części ciasta ścieramy na najgrubszych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem formę o wymiarach 33 cm x 20 cm, lekko przyklepujemy i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki
Tak przygotowany spód wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie czasu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka:
-białka ubijamy na sztywna pianę
-powoli wsypujemy cukier kryształ i wanilinowy nie przestając miksować, aż do uzyskania gęstej i lśniącej pianki
-do białkowej piany powoli wsypujemy budyń i dalej miksujemy
-na koniec małą strużką wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy
Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy jabłka, na jabłka kładziemy budyniową pianę i rozprowadzamy równomiernie po całej blaszce;
na koniec ścieramy na najmniejszych oczkach tarki 1/3 zamrożonego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 C i pieczemy 40 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu polecam ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz