Tradycyjne wielkanocne ciasto- mazurek!
Proste wykonanie i niekończące się pomysły na dekorowanie ciasta!
Zabawa gwarantowana, a kruche ciasto przepyszne!
Ciasto:
250 g zimnej margaryny (Kasia)
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 szkalnki mąki pszennej tortowa 450 g
16 g cukru wanilinowego
Do ozdobienia:
masa kajmakowa w puszce
bakalie:orzechy, migdały, rodzynki, sezam
Wykonanie ciasta:
-z wymienionych składników zagniatamy ciasto formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę
-po upływie czasu wyciagamy schłodzone ciasto, posypujemy mąką blat i rolujemy wałkiem na placek o grubości ok.5-7mm
-wycinamy dowolne kształty: koła, prostokąty, jajka (ja posłużyłam się miseczką i wiekszą szklanką)
-z pozostałych części możemy zapleść warkoczyki na wykończenie brzegów ciasta, co spowoduje, że nie spłynie nam masa kajmakowa
-kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C
-pieczemy 15 minut, mazurki powinny być upieczone na złoty kolor
-po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce
Wykończenie:
-masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, aż będzie gładka i rzadka
-zdejmujemy z ognia i wlewamy na ostudzone ciasto, ciasto delikatnie przechylamy na boki, żeby masa równo się rozłożyła
-dekorujemy bakaliami:rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, sezam
Smacznego i Wesołych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz