wtorek, 14 maja 2013

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

Sezon na tarty uważam za otwarty!
Idealna równowaga- obłędnie słodka beza złamana cytrynowym smakiem kremu!
Kruchy spód (jeśli lubicie cienki, to należy zmniejszyć składniki o połowę):
360 g mąki
4 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
200 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

Krem cytrynowy:
200 ml soku z cytryny 
125 ml wody
skórka starta z 2 cytryn 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dużych łyżek cukru kryształ
100 g masła
1 jajko
3 żółtka

Beza:
4 białka
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie kruchego spodu:
-formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem 
-wszystkie składniki wysypać na blat/stolnicę i mieszać, a potem zagniatać aż ciasto będzie gładkie
-ciasto włożyć do pojemniczka lub do woreczka i włożyć do lodówki na 60 minut
-po upływie czasu umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkować na placek
-odkleić jeden arkusz papieru, włożyć do wysmarowanej blaszki i zdjąć drugi arkusz
-ciasto równo rozłożyć w formie przycinając wystające brzegi, ponakłuwać widelcem spód i boki ciasta
-przykryć folią aluminiową tak aby dotykała dna i boków, obciążyć fasolą/ryżem 
-wstawić do piekarnika w temperaturze 190 C i piec 15 minut; po upływie czasu zdjąć folię z obciązeniem i piec jeszcze 5 minut
-po upieczeniu można od razu wykładać przygotowaną masę i dalej piec lub ostudzić i kończyć tartę później

Wykonanie kremu cytrynowego:
-sok, wodę, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie rozmieszać w rondelku i stale mieszając zagotować
-zdjąć z ognia i od razu do gorącej masy dodać masło i energicznie zamieszać
-dodać żółtka i jajko i dalej mieszać, aż masa będzie gęsta
-na wierzch masy rozłożyć woreczek foliowy (zapobiegnie powstaniu kożucha)
-krem ostudzić

Wykonanie bezy:
-białka ze szczypta soli ubić mikserem na sztywną pianę
-dalej miksując wsypywać cukier puder i stale miksować, aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca
-dodać mąkę ziemniaczaną krótko zmieszać mikserem

Wykonanie całości:
-rozgrzać piekarnik do 160 C
-na upieczony spód wyłożyć krem cytynowy, dokładnie rozprowadzić i na wierzch rozłożyć pianę z białek
-wstawić do piekarnika i piec 20 minut, po upływie czasu uchylić piekarnik, żeby odparował

Można jeść gorącą tartę lub poczekać aż ostygnie, choć bywa to trudne do wykonania :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz