niedziela, 12 maja 2013

TORT TRUSKAWKOWY Z MASĄ PLASTYCZNĄ

Lekki, delikatny torcik z musem truskawkowym to uczta dla podniebienia.
A wykończony w stylu angielskim pozwala kreować i bawić się kolorami i kształtami.
Jest pracochłonny, ale polecam, sczególnie na imprezy z dziećmi.
Składniki na 1 biszkopt (ja użyłam dwóch biszkoptów, piekłam je dwa razy):
5 jajek w temperaturze pokojowej
5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej 450
1 łyzka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus truskawkowy:

450 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny 
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
500 g bardzo zimnej śmietany 36% (do ubijania)

Nasączenie tortu:

300 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty earl grey z dwiema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny
dżem do łaczenia biszkoptów z masą

Składniki na lukier plastyczny do obłożenia tortu:

100 ml gorącej wody
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżeczek glukozy
1 kg cukru pudru (może wyjść trochę więcej w zależności od tego jak masa będzie chłonęła cukier)

Składniki na lukier plastyczny do dekoracji tortu:

25 ml gorącej wody
1,5 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżeczki glukozy
300 g cukru pudru
syropy do barwienia masy (używane do rozcieńczania z wodą)

Pieczenie biszkoptu:

-formę o średnicy 28 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą
-białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta
-stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając
-przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek
-kilkoma ruchami wymieszać składniki drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany
-masę na biszkopt wlać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.175 C piec 25 minut
-po upieczeniu ostudzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce
-upiec drugi biszkopt jak powyżej
-po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopty na pół i przygotować nasączenie tortu.

Wykonanie masy truskawkowej:

-rozmrozić truskawki (ja używam mrożonego słodzonego musu truskawkowego- w takim przypadku dodajemy mniej cukru pudru)
-wylać na sitko zawieszone na misce i przetrzeć łyżką lub tłuczkiem
-do przetartego musu (powinno wyjść około 1 szklanki) dodać sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy- dokładnie rozmieszać i ostudzić
-żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w mikrofalówce) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki- można odcedzić na sitku)
-do płynnej, ciepłej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać, a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia
-ubić na sztywno bardzo schłodzoną śmietanę, w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki cukru pudru
-do gęstej i sztywnej śmietany dodać ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera
-do momentu przełożenia przechowywać masę w lodówce!

Wykonanie tortu:

-pierwszy biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy, zapiąć obręcz, nasączyć dokładnie biszkopt, zwracając szczególną uwagę na brzegi
-wyłożyć 1/3 masy i wstawić do lodówki do zastygnięcia (około 1,5 godziny, albo krócej, mus nie musi być idealnie sztywny)
-drugi blat posmarować cienko dżemem np. truskawkowym (sprawi, że biszkopt będzie przylegał do masy) i posmarowaną stroną położyć na biszkopcie z zastygniętą masą; drugi biszkopt nasączyć i położyć 1/3 masy truskawkowej- wstawić do lodówki
-powtarzamy czynność z trzecim i czwartym biszkoptem (na wierzch czwartego biszkoptu już nie kładziemy masy, ale nasączamy go)
-wstawiamy do lodówki

Wykonanie lukru plastycznego:

-wlewamy do szklanki 50 ml gorącej wody
-do gorącej wody dodajmy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści
-następnie dodajemy glukozę i mieszamy
-na stolnicę/blat wysypujemy trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewamy powoli żelatynę
-mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy zagniatać
-zagniatamy dosypując cukier puder (partiami, bo masa wchłonie cały cukier) aż do uzyskania konsystencji podobnej jak plastelina, którą można dowolnie lepić i barwić
-blat smarujemy lekko olejem i dopiero wałkujemy na nim lukier (ja przed nałożeniem na tort wałkuję na papierze do pieczenia- łatwiej wtedy przenieść masą lukrową na tort)
-gotowy lukier umieszczamy na torcie, delikatnie wygładzamy i dociskamy do tortu, zaginamy brzegi, a nadmiar masy odcinamy nożem
-wstawiamy do lodówki i przygotowujemy lukier do dekoracji w taki sam sposób jak ten wykonany na wierzch tortu
-gotowe ozdoby przyklejamy pozostałym lukrem plastycznym (jeśli jest sztywna wystarczy dodać trochę wody i ją rozrzedzić)
-wstawiamy do lodówki

Lukier plastyczny ma swoich zwolenników i przeciwników, jeśli ktoś nie preferuje takich składników może bez problemu zciągnąć go z tortu i delektować się pysznym smakiem biszkoptu z musem truskawkowym :)

Masa śmietanowa może rozpuszczać lukier, dlatego polecam albo wałkować go na grubszą warstwę albo przygotować masę maślaną, którą rozprowadzamy na całym torcie-wówczas lukier "trzyma się" tortu:
50 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, niepełna łyżka mleka- ucieramy składniki na masę i taką masę rozprowadzamy na całym torcie, szczególnie na bokach i wierzchu- taka masa zatrzyma masę śmietanową przed rozpuszczaniem lukru.
Ufff, dużo tego pisania było, ale mam nadzieję, że warto!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz