Ptysie- smakołyk wszystkich dzieciaków.
Ja prezentuję wersję z alkoholem- wariant dla starszych dzieciaków :)
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny np.: Kasia
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej 450
Masa:
3/4 szkanki cukru kryształ
0,5 l mleka
cukier wanilinowy
1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
40 ml likeru Bailey's
Wykonanie ciasta:
-do rondelka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż do rozpuszczenia tłuszczu
-dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, tak powstałą masę prażymy na małym ogniu cały czas mieszając ok.5 minut
-po uprażeniu zdejmujemy z ognia i studzimy
-kiedy masa jest już chłodna, dodajemy po jednym jajku i miksujemy
-rozgrzewamy piekarnik do temp.190 C
-blachę wykładamy papierem do pieczenia i dużą łyżką obok siebie nakładamy "górki" z ciasta
-wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut- ptysie powinny lekko urosnąć i mieć złotawy kolor
-po upieczeniu studzimy na kratce
Wykonanie masy:
-z 0,5 l mleka odlewamy szklankę mleka- dodajemy do niej cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę-wszystko mieszamy
-pozostałe mleko gotujemy i do wrzącego mleka dodajemy wymieszane składniki- energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki
-masę studzimy; po ostudzeniu miksujemy ją z miękkim masłem i dodajemy likier
Masę wkładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy ptysie.
Jęsli nie posiadasz szprycy możesz przeciąć ptysie w poprzek i posmarować masą spód, przykryć drugą częścią.
Najlepiej przechowywać je w chłodziarce/lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz