Tarta jest dla mnie kulinarnym odkryciem.
Wielość możliwości, które niesie ze sobą jest przeogromna- raz na słodko, raz na słono!
Dzisiaj prezentuję przepis na kruchą tartę z delikatną serową masą i borówkami.
Jej przygotowanie ma ścisły związek ze znikaniem tarty z talerza- jedno i drugie dzieje się bardzo szybko!
Kruchy spód:360 g mąki
200 g masła lub margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
400 g serka homogenizowanego naturalnego
250 g serka mascarpone
250 ml zimnej śmietanki 30 %
1 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru
250 g borówek
Wykonanie kruchego spodu:
-formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem
-wszystkie składniki wysypać na blat/stolnicę i mieszać, a potem zagniatać aż ciasto będzie gładkie
-ciasto włożyć do pojemniczka lub do woreczka i włożyć do lodówki na 60 minut
-po upływie czasu umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkować na placek
-odkleić jeden arkusz papieru, włożyć do wysmarowanej blaszki i zdjąć drugi arkusz
-ciasto równo rozłożyć w formie przycinając wystające brzegi, ponakłuwać widelcem spód i boki ciasta
-przykryć folią aluminiową tak aby dotykała dna i boków, obciążyć fasolą/ryżem
-wstawić do piekarnika w temperaturze 190 C i piec 15 minut; po upływie czasu zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 15 minut
Wykonanie masy serowej:
-serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę
-dodać serek mascarpone i chwilę jeszcze miksować
-w oddzielnym naczyniu ubić śmietankę ze śmietanfixem i połączyć z masą serową
Wykonanie tarty:
-na kruchy, upieczony i ostudzony spód wykładamy masę serową, rozprowadzamy równomiernie i na wierzch wykładamy borówki
-wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby masa stężała
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz