poniedziałek, 22 lipca 2013

TORCIK KOKOSOWY Z SEROWĄ MASĄ, JAGODAMI I TRUSKAWKAMI

Idealnie lekki torcik na upalne dni!
polecam ten przepis, bo jest naprawdę szybki i prosty w wykonaniu.
I do tego sezonowe owoce- rewelacja!
Składniki na placki:
8 białek
200 g cukru kryształ
7 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Masa:
200 ml schłodzonej śmietany 30 %
250 g tłustego twarogu
100 g cukru pudru
śmietanfix
300 g truskawek/borówek/malin lub innych owoców
Wykonanie placków:
-w miseczce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier i ciągle miksujemy
-do masy białkowej przesiewamy mąkę i wiórki kokosowe- kilkoma ruchami staramy się wymieszać wszystkie składniki
-dzielimy ciasto na 3 części- na 3 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozsmarowujemy ciasto, tak by powstały krążki o średnicy ok 25-26 cm
-rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C i wstawiamy placki na 12 minut, po upieczeniu delikatnie je wyciągamy i czekamy do ostudzenia, potem odrywamy papier do pieczenia
Wykonanie masy:
-schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietanfix
-w drugiej misce mieszamy ser twarogowy z cukrem pudrem, następnie łączymy go z bitą śmietaną
Całość:
-na jednym krążku kokosowym rozsmarowujemy masę serową i układamy na niej pokrojone truskawki, lekko je dociskamy
-następnie układamy kolejny krążek i kolejną porcję masy- czynność powtarzamy z następnym plackiem
-na wierzch rozsmarowujemy ostatnią porcję i na niej układamy owoce
-torcik od razu wstawiamy do lodówki, aby stężało i schłodziło się
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Właśnie zwiedziłam całego Twojego bloga i wiem, że jeszcze nie raz go odwiedzę i, że nie jeden przepis wypróbuję. Jestem pod wrażeniem ;)

    OdpowiedzUsuń