sobota, 12 października 2013

SERNIK NA ZIMNO CHATKA PUCHATKA

Wracam po długiej przerwie!
I od razu zapraszam do wypróbowania tego przepisu, ale uwaga jest trudny dla osób początkujących.
Największą frajdę daje to, że twaróg jest wykonany samodzielnie.
A aksamitny smak chłodnego sernika wynagradza to, że jest nieco pracochłonny.

Składniki:
1 l mleka 3,2%
0,5 l śmietany 18%
4 jajka
100 g herbatników petit beurre (Krakuski)
200 g masła
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
300 g słodzonego musu truskawkowego (mrożony lub świeży)
1 galaretka owoce leśne
1 szklanka bakalii (rodzynki i orzechy)
forma tzw. keksówka

Ważenie sera:

-mleko wlewamy do dużego garnka i gotujemy
-w misce miksujemy śmietanę z jajkami
-kiedy mleko zaczyna się gotować wlewamy zawartość miski, ale nie mieszamy!!!
-czekamy aż do momentu zagotowania się i zważenia mleka, zdejmujemy z ognia i odcedzamy bardzo dokładnie na gęstym sitku
-odcedzony twaróg przekładamy do miski i dokładnie studzimy

Wierzch:

-galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy, odstawiamy, żeby stężała
-w rondelku rozmrażamy truskawki, studzimy je
-kiedy galaretka stężeje dodajemy do niej mus truskawkowy i mieszamy, wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała

Wykonanie sernika:

-masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę
-dodajemy do niego po łyżce ostudzonego twarogu i cały czas miksujemy
-kiedy masa twarogowa będzie już zmiksowana, połowę przekładamy do drugiej miski i łączymy z 2 łyżkami kakao- mikserem
-do białej masy dodajemy bakalie (wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odcedzone)
-dno formy wykładamy folią aluminiową, na spód kładziemy herbatniki- docinamy je nożem, tak by zakrywały całe dno
-na herbatniki wykładamy kakaową masę- wygładzamy
-na kakaową masę znowu kładziemy herbatniki, tak by równo ją pokryły
-na herbatniki kładziemy białą masę z bakaliami
-na wierzch wylewamy galaretkę z musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz