Były jogurtowe gofry, teraz czas na jogurtowe placki z owocami.
Placuszki są świetnym deserem, a także stanowią dobrą opcję na śniadanie.
Łatwość ich wykonania, świetny smak i ich puszystość sprawi, że zostaną z Wami na dłużej!
Składniki na 16-18 placków:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru kryształ
2 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka i 1 łyżka mąki tortowej 450
plus oliwa do smarowania patelni
opcjonalnie:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
jagody i porzeczki
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
-jajka, oliwę i jogurt mieszamy trzepaczką w misce
-dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszamy trzepaczką
-rozgrzewamy patelnię i przy użyciu silikonowego pędzelka smarujemy lekko oliwą
-przy użyciu łyżki wlewamy po jednej łyżce w czterech miejscach na patelni i smażymy ok. 2 minut na jednej stronie
-przy użyciu drewnianej lub silikonowej łyżki sprawdzamy, czy placek jest już przyrumieniony, jeśli tak do przewracamy do na drugą stronę i smażymy z drugiej strony
Placki można od razu smażyć z owocami, wtedy po usmażeniu ich po jednej stronie wkładamy owoc na środek (malina, truskawka, ananas podzielony na mniejsze części) i przewracamy je smażąc po drugiej.
Dobrze jest wtedy przed smażeniem następnej porcji wytrzeć np. ręcznikiem papierowym patelnie, aby usunąć pozostałości owoców.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz