piątek, 5 grudnia 2014

PIERNICZKI Z LUKREM

Uwielbiam ten czas, za dwa tygodnie święta i większość ludzi jest już zafiksowana świątecznym klimatem.
Dla mnie to ostatnia chwila, którą trzeba wykorzystać na przygotowanie pierniczków, jesli chcemy by dostatecznie zmiękły!
Zatem do dzieła!
Tym razem bez moich kombinacji, przepis znaleziony na Margarytka
przepis na lukier- z mojego domu.

Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości foremek): 

500 g mąki pszennej tortowej
200 g prawdziwego miodu
200 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników

Składniki na lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie pierniczków:
-masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać, ale nie gotować (masa powinna być płynna)
-na stolnicę przesiać mąkę z sodą i solą, zrobić dołek i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony (ale nie zupełnie zimny) miód z masłem
-dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące (wyrabia się bardzo lekko i szybko)
-ciasto zawinąć w folię spożywczą lub worek i włożyć do lodówki na 1,5 godziny, aby się dobrze schłodziło (ciasto można przechowywać w lodówce nawet dwa dni).
-ciasto wyciągnąć z lodówki na 10 - 15 minut przed wałkowaniem, blat albo stolnicę oprószyć mąką
-podzielić ciasto na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wykrawać pierniczki
-piekarnik rozgrzać do 170 stopni
-ciasteczka układać na papierze zachowując odstępy bo trochę urosną.
-piec ok. 10-15 minut aż będą złote, ale nie brązowe.

Po upieczeniu zdjąć z blaszki i wystudzić.

Wykonanie lukru królewskiego:

-białka z miksować ze szczyptą soli,do spienienia
-dodać stopniowo cukier puder i dalej miksować, aż masa będzie będzie gęstniała
-dolać sok z cytryny i dalej miksować do uzyskania gęstej i lśniącej masy (można nabrać odrobinę na łyżeczkę i ją odwrócić, jeśli lukier nie zmieni kształtu- to znaczy, że jest już gotowy, jeśli rozpłynie się to należy dalej ubijać)
-gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z zamkiem z odciętym malutkim rożkiem i dekorować wg uznania
-do części lukru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego aby uzyskać inny kolor niż biały

Ozdobione  pierniczki należy pozostawić, aż do zastygnięcia lukru, potem można je przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, gdzie lekko zmiękną i przeczekają do świąt.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz