Dynia jest znakomita, sprawdza się w kuchni zarówno w postaci słonej, ale też i słodkiej.
Dzisiaj proponuję przepis na chlebek dyniowy mega jesienny, lekko korzenny smakołyk.
Od niedawna mamy w domu małego konsumenta i zależy mi, aby przygotowywać ciasta tak, aby były zdrowe i smaczne dla całej rodziny.
Składniki:
1 szklanka upieczonej i zblendowanej dyni
2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki syropu klonowego
2,5 szklanki maki orkiszowej
duża garść rodzynek lub daktyli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki sody
Przygotowanie dyni:
-dynię pokroić na mniejsze części, rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika w temperaturze 180 C; piec do miękkości dyni
-upieczoną dynię oddzielić od skóry, ostudzić i zblendować
Wykonanie ciasta:
-do dużej miski przełożyć mus z dyni, mleko kokosowe, olej i syrop klonowy- wszystkie składniki wymieszać
-w drugiej misce wymieszać mąkę, rodzynki, cynamon, goździki i sodę
-połączyć zawartość obu misek i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
-wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 C
Po upływie czasu pieczenia, wyjąć, ostudzić i jeść!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz