Dwukrotnie wypiekane włoskie ciasteczka.
Jedni jedzą je chrupiące, inni namaczają w herbacie czy kawie.
Charakterystyczny migdałowy zapach i włoskie orzechy!
Przepis dedykuję moim przyjaciołom z pewnej włoskiej, nieistniejącej już restauracji w Lublinie ...
Składniki:250 g mąki pszennej
180 g cukru kryształ
180 g orzechów włoskich
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
10 ml aromatu migdałowego
25 g miękkiego masła
Wykonanie:
-mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia
i aromatem
-dodać jajka i miękkie masło i orzechy- wyrobić z tego ciasto
-na posypany maką blat wyłożyć ciasto i zagnieść gładką kulę
-ciasto przełożyć z powrotem do miski i wstawić do lodówki na 30 minut
-piekarnik rozgrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
-po upływie 30 minutwyjąć ciasto i podzielić na 6 części- z każdej uformować wałeczek ok. 25-30 cm
-wałeczki przełożyć na blachę, ułożyć w równych odstępach i wstawić do piekarnika na 12 minut
-po upływie czasu pieczenia wyjąć blachę i przekroić każdy wałeczek ukośnie na mniejsze części
-odwrócić/położyć przekrojone ciasteczka na blasze i ponownie wstawić do piekarnika na ok.8 minut
-po upieczeniu wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz