Sezon na dynie w pełni!
Sernik z dodatkiem dyni zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
Słodycz sernika złamana kakaową nutą i podkręcona pomarańczą z cynamonem!
Wysublimowany smak dla tych, co od życia chcą więcej!
Masa serowa:1,5 szklanki ostudzonego musu z dyni (dynię obraną ze skóry, pokrojoną w małe kawałki pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez 60 minut bez żadnych dodatków)
1 kg mielonego twarogu (użyłam President)
5 jajek plus 2 żółtka
1,5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
16 g cukier wanilinowy
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa:
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru kryształ
150 g dżemu pomarańczowego ze skórką
3 łyżki wody mineralnej/przegotowanej
Czekoladowy spód:
75 g masła
75 g ciemnej czekolady
50 g cukru
2 małe jajka
60 g mąki pszennej
Przygotowanie masy serowej:
-wymieszać łyżką wszystkie składniki: mus z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier wanilinowy
Wykonanie czekoladowego spodu:
-masło razem z połamaną na kosteczki czekoladą roztopić na małym ogniu ciągle mieszając, ostudzić
-dodać cukier i jajka, wymieszać
-wsypać mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą
-wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia z wysmarowanymi masłem bokami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C; piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika
-na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika
-piec przez 15 minut w temperaturze 175 C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa:
-ciepły sernik wyjąć i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru
-wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut
-sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić
-w rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, gorący rozsmarować na powierzchni sernika
Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz