Z łezką w oku wspominam dni spędzone z babcią przy gorącej herbatce Yunnan i talerzyku kruchych herbatników z marmoladą.
Dzisiaj naszła mnie chęć powrotu do tamtych lat, robię herbatniczki!
Składniki:
250g margaryny
125g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
5 żółtek
300 g mąki pszennej
300 g twardej marmolady różanej
Wykonanie:
-miękką margarynę ucieramy mikserem, dodajemy żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy
-kiedy masa jest dobrze połączona, dodajemy mąkę i mieszamy łyżką
-wstawiamy na 30 minut do lodówki
-gotową masę przekładamy do szprycy lub bardzo mocnego woreczka z otworkiem
-ciasteczka wyciskamy na papier pergaminowy, w niewielkiej odległości od siebie, na każde nakładamy łyżeczką marmoladę i pieczemy ok.15-20 minut w twmperaturze 180 C na złoty kolor
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz