Masz ochotę na szarlotę?
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
125 g margaryny do pieczenia (Kasia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Składniki kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g cukru kryształ
50 g mąki ziemniaczanej
125 g zimnego masła
cukier puder do oprószenia
1l słoik prażonych jabłek
Kruche ciasto:
-na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
-dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze części, dodajemy żółtka
Tak przygotowany spód wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie czasu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowany spód wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie czasu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika (ja robię to dzień wcześniej)
Następnego dnia lub po upływie 1 godziny ścieramy ciasto na najgrubszych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem formę o średnicy 25 cm, lekko przyklepujemy i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki
Kruszonka:
-przesiać obydwie mąki do miski, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło
-rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne, sypkie okruszki ciasta)
Wykonanie całości:
-na ostudzony spód wykładamy jabłka
-całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na 40 minut
-po upieczeniu studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz