środa, 25 grudnia 2013

CIASTO PIJAK

Jak co roku w okresie przedświątecznym pytam mojego męża, jakie ciasta sugeruje na świąteczny stół.
W tym roku zażyczył sobie ciasto o wdzięcznej nazwie "Pijak".
Odszukał przepis u mamy i oto jest.
Biszkopt, czekoladowa masa z wiśniówką, bakaliami i mocno czekoladowa polewa!
Ciacho łatwe do wykonania i dobrze smakuje.
A jaki On szczęśliwy!

Składniki biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
200 g mąki tortowej
1 szklanka cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masa:
200 g zimnego masła 
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 łyżka kakao
1 szklanka bakalii sparzonych wrzątkiem
100 ml wiśniówki

Polewa czekoladowa:
4 łyżki wody
4 łyżki cukru kryształ
1/3 kostki masła
1 łyżka kakao

Wykonanie biszkoptu:
- żółtka utrzeć mikserem z cukrem (na białą masę)
- w oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno, połączyć kilkoma ruchami z masą żółtkową
- do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kilkoma ruchami połaczyc na gładką masę
- wylać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec 30 minut
- po upływie czasu pieczenia odczekać ok.5 minut, potem delikatnie uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt
- z ostudzonego biszkoptu wydrążamy środek zostawiając po ok.1,5 cm brzegu, aby został spód

Wykonanie masy:
- 3 żółtka ucieramy z zimnym masłem i cukrem na gładką masę
- dodajemy pokruszony i rozdrobniony biszkopt i kakao i wiśniówkę- mieszamy łyżką
- ubijamy pianę z białek i dodajemy do pozostałej masy- mieszamy kilkoma ruchami- im więcej mieszamy, tym masa będzie rzadsza i nie uda się masa
- na koniec dodajemy bakalie i mieszamy

Polewa:
- do gotującej się wody dodajemy cukier, rozpuszczamy i dodajemy masło- wszystko ma bulgotać
- dodajemy kakao i stale mieszamy, by nie było grudek
- przygotowaną masę studzimy

Całość:
- do wydrążonego biszkoptu wkładamy masę czekoladową i równomiernie ją rozkładamy, na koniec polewamy z wierzchu polewą czekoladową

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz