piątek, 27 grudnia 2013

SERNIK ŚLIWKOWY NA KRUCHYM SPODZIE

Ostatnio wszystkie pieczone przeze mnie serniki opierały się na tzw. gotowych masach serowych w wiaderek.
Przy wykonaniu tego sernika wróciłam do tradycyjnego twarogu, który sama mieliłam i blenderowałam- naprawdę nie żałuję!
Najprawdziwszy sernik, mokry, ciężki, aromatyzowany śliwką i do tego pachnący cynamonem kruchy spód.
Zapomniałabym dodać, że to ciasto jest z tych co, nie opada- dzięki specjalnej procedurze pieczenia.
Rewelacja!!!

Kruche ciasto:
150 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka mielonego cynamonu

Masa twarogowa:
1 kg twarogu tłustego
200 ml śmietany tortowej 36 %
130 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g powideł śliwkowych
ok.10 suszonych śliwek

Śmietankowy wierzch:
150 ml śmietany 18 %
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie kruchego ciasta:
- na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki- w miarę szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na 30 minut
- włączamy piekarnik na temp. 180 C
- spód okrągłej tortownicy (ja użyłam o średnicy 25 cm, może być mniejsza, wtedy brzegi będą wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając brzegi poza obręcz
- ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na cienkie koło (to spowoduje, że nie przyklei nam się do wałka)
- placek przekładamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy, wyrównując brzegi (można odciąć nożem), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, dociskamy i na wierzch wysypujemy np.fasolę
- wstawiamy do piekarnika pieczemy 15 minut, po upływie czasu wyjmujemy, zciągamy folię i fasolę i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut
- po upływie czasu wyciągamy i studzimy

Wykonanie masy twarogowej:
- ser mielimy 2-3 krotnie w zależnośći od grubości, potem jeszcze chwilę blenderujemy, aż nasza masa będzie gładka
- dodajemy śmietanę- jeszcze przez ok.10-20 sekund blenderujemy
- dodajemy cukier puder, powidła- mieszamy np. rózgą
- dodajemy po jednym jajku i dalej mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną

Wykonanie całości:
- na upieczony kruchy spód kładziemy pokrojone na pół śliwki
- masę twarogową wylewamy na upieczony spód i rozłożone na nim śliwki
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut
- po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy 35 minut (nie otwieramy piekarnika)
- pod koniec pieczenia w miseczce miksujemy śmietanę z cukrem pudrem
- po upływie czasu pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, aby odparował
- na wierzch wylewamy śmietankową masę i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika
- po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika, po 10 minutach wyjmujemy sernik i studzimy
- wierzch dekorujemy suszonymi śliwkami
- polecam po ostudzeniu włożyć sernik na noc do lodówki, wtedy będzie bardziej wilgotny

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz