czwartek, 30 stycznia 2014

SERNIK WANILIOWY CZARNO-BIAŁY

Przy okazji zdjęć do pewnego projektu tanecznego powstała wizja tego sernika. 
Miał być duży, wyraźny, o doskonałym smaku nie wspominając.
I oto on: herbatnikowy spód przykryty mokrą, ciężką masą twarogową, której waniliowy smak idealnie komponuje się z górną warstwą śmietankowo- czekoladową.
Jeśli nawet sernik nie przejdzie do historii kina, to na pewno wieczór spędzony w towarzystwie zakręconych chłopaków przejdzie do historii, mojej historii! 

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru kryształ
40 g budyń waniliowy bez cukru
125 g miękkiego masła
5 ml aromatu waniliowego

Herbatnikowy spód:
250 g herbatników typu petit beurre
100 g masła

Śmietankowo- czekoladowy wierzch:
150 ml śmietany 18 %
3 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady

Spód: 
-pokruszyć herbatniki na pył (wkładam do woreczka i rozwałkowuję wałkiem)
-rozpuścić masło w rondelku lub mikrofalówce
-ostudzone masło połączyć z herbatnikami, ułożyć w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie przyciskając do spodu i brzegów, wstawić do lodówki na 30 min

Masa serowa:
-żółtka z cukrem ubijamy mikserem na gęstą i białą masę
-dodajemy twaróg i cały czas miksujemy
-dodajemy miękkie masło, budyń oraz aromat i dalej miksujemy
-białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę - dodajemy do masy serowej delikatnie miesząjąc drewniana łyżką

Wykonanie całości:
-masę twarogową wylewamy na herbatnikowy spód 
-wstawiamy na jniższą półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut
-po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy 35 minut (nie otwieramy piekarnika)
-pod koniec pieczenia w miseczce miksujemy śmietanę z cukrem pudrem
-rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na rondelek z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z połamaną czekoladą i stale mieszamy do rozpuszczenia)
-po upływie czasu pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, aby odparował
-na wierzch wylewamy śmietankową masę, łyżeczką nanoszę czekoladę i wykałaczką "maluję" wzory i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika
-po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika, po 10 minutach wyjmujemy sernik i studzimy

Kiedy sernik jest już ostudzony, wstawiamy go do lodówki na noc.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz