niedziela, 23 lutego 2014

PĄCZKI PIECZONE NADZIEWANE CZEKOLADĄ

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Przy cukierniach ustawiają się kolejki spragnionych słodkich rozkoszy.
A ja po raz kolejny zachęcam do własnoręcznie wykonanych pączków.
Ten przepis to wersja light (o ile można tak powiedzieć o pączkach) ze względu na sposób ich przygotowania.
Tych pączków nie smażymy, a pieczemy je w piekarniku.
Smakują rewelacyjnie, a w domu nie roznosi się zapach tłuszczu tylko wypieków drożdżowych!

Składniki, około 25 sztuk:
Ciasto:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki tortowej
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
oraz:
100 g czekolada mleczna
papilotki (na muffinki) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
szklanka do wycinania ciastek o średnicy 6,5 cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie:
-mieszamy ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki- odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki 
-mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy
-dodajemy przygotowany rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką
-dodajemy po jednym jajku i dalej mieszamy
-przenosimy na stolnicę i wyrabiamy rękami ok.10 minut lub przez 7 minut za pomocą haków miksera, aby ciasto było gładkie
-dodajemy po kawałku miękkie masło masło, cały czas wyrabiamy rękami ok.10 minut lub miksując hakami ok. 7 minut, aż do momentu otrzymania miękkiego i błyszczącego ciasta
-przenosimy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło 
-wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące
-uformować ciasto na placek o grubości około 1 cm i szklanką  wycinać kółka 
-krążek rozpłaszczyć w dłoni i na środek położyć 1/2 kostki czekolady
-składamy kółko na pół, zlepiamy brzegi jak przy pierogach a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu i zlepiamy
-taką kulkę wkładamy łączeniem do dołu do papilotki i postępujemy tak z następnymi, resztki ciasta łączymy w kulę, formujemy placek i znów wycinamy, aż nam się ciasto skończy
-pączki odstawiamy na 1/2 godziny do podrośnięcia pod przykryciem ściereczki
-wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na środkową półkę i pieczemy 15 minut
-po upieczeniu od razu wyciągamy i studzimy, na koniec posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz