Całkiem niedawno robiłam placuszki jogurtowe z owocami.
Mój mąż zajadając się kolejnym plackiem stwierdził, że w smaku przypominają mu...gofry.
Tadaaam!
To jest myśl, a gdyby tak tego samego ciasta użyć do gofrów?
I tak właśnie powstał przepis na gofry, które są lekkie i nieco biszkoptowe!
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru kryształ
2 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka i 1 łyżka mąki tortowej 450
plus oliwa do smarowania gofrownicy
opcjonalnie:
250 ml zimnej śmietany 36%
1 śmietanfix
1 łyżka cukru pudru
maliny i borówki
Wykonanie:
-jajka, oliwę i jogurt mieszamy trzepaczką w misce
-dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszamy trzepaczką
-rozgrzewamy gofrownicę i przy użyciu silikonowego pędzelka smarujemy lekko oliwą
-przy użyciu łyżki wlewamy po dwie łyżki do każdej komory w gofrownicy i rozprowadzamy równo we wszystkich rowkach
-zamykamy gofrownicę i czekamy do włączenia się lampki kontrolnej (po zapaleniu lampki otwieramy i sprawdzamy, czy takie gofry nam odpowiadają; można jeszcze na chwilę zamknąć i je przyrumienić)
-po upieczeniu wyciągamy gofry i ponownie pędzelkiem lekko natłuszczamy teflon w gofrownicy
-zimną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i cukier puder, chwilę jeszcze ubijamy
-dwie łyżki bitej śmietany kładziemy na gofra i posypujemy borówkami i malinami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz