Każdy, kto choć trochę piecze nie raz pewnie zastanawiał się, co zrobić z pozostałymi białkami po innych ciastach.
Polecam białka zapakować do małego pojemniczka i zamrozić.
Dziś białka rozmroziłam, ociepliłam i zrobiłam mini bezy migdałowo- kokosowe.
Świetny pomysł na szybkie ciasteczka, które można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.
Składniki na bezy:
3 białka w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru
100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
100 g wiórek kokosowych plus do posypania
Mus czekoladowy:
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie bez:
-białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
-stopniowo dodawać cukier i dalej miksować, aż do uzyskania lśniącej i sztywnej piany
-dodajemy mąkę migdałową i wiórki kokosowe- kilkoma delikatnymi ruchami mieszamy łyżką
-rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
-masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia lub matę do makaroników, w odległościach 2,5- 3 cm
-wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 10 do 13 minut, makaroniki powinny być suche na górze, po upieczeniu studzimy i ściągamy z papieru lub maty
Wykonanie musu czekoladowego:
-rondelek z małą ilością wody stawiamy na kuchence i przykrywamy miseczką, wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę
-mieszamy aż czekolada sie rozpuści
-do serka mascarpone dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady i mieszamy
Na jedną bezę kładziemy masę czekoladową i przykładamy drugą bezą.
Jeśli Wasze makaroniki zmiękną podczas pieczenia to można dodatkowo posypać je z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wspaniały, wyjątkowy deser, wygląda obłędnie. Na co dzień jednak kiedy mam ochotę na coś słodkiego stawiam na proste przepisy takie jak https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ To idealna przekąska do kawy, można je też zabrać do pracy czy szkoły, serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń