W planach wizyta u znajomych.
Nie spożywają mąki.
No dobra, coś wykombinuję.
Wertuję strony, blogi znajduję przepis na ciasto czekoladowe z fasoli i daktyli.
Dodaję na wierzch białą czekoladę, żurawinę i płatki migdałowe.
Przekładam powidłami ze śliwek.
Przekładam też wizytę u znajomych, ciasto się skończyło!
360 g czerwonej fasoli z puszki
(waga po odcedzeniu)
120 g suszonych daktyli bez pestek
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 jajka
4 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka sody
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g białej czekolady
garść płatków migdałowych
garść żurawiny suszonej
powidła śliwkowe do przełożenia
forma keksowa 24cm x 10cm
Przygotowanie:
-rozgrzewamy piekarnik do 180 C
-keksówkę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia
-miksujemy daktyle blenderem na gładką masę (jeśli są twarde można je namoczyć w gorącej wodzie, potem odcedzić i zblenderować)
-zmiksować blenderem na gładką masę: fasolę, jogurt, żółtka, aromat oraz pastę z daktyli
-sodę wymieszać z przesianym kakao i wsypać do ciasta, dokładnie zmiksować
-w misce ubijamy białka na sztywną pianę
-dodajemy połowę białek do masy fasolowej i mieszamy szpatułką, aby ją rozluźnić
-dodajemy pozostałą część białek
-ciasto przekładamy do przygotowanej keksówki
-pieczemy 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka
-po upieczeniu studzimy i kroimy na wzdłuż na pół, przekładamy powidłami
-czekoladę łamiemy na kawałeczki, wkładamy do miski, którą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą i rozpuszczamy
-ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz