O cieście, które udaje chleb pewnie większość z Was już słyszała.
W internecie jest wiele przeróżnych przepisów, ja lekko zmodyfikowałam ten White Plate.
W internecie jest wiele przeróżnych przepisów, ja lekko zmodyfikowałam ten White Plate.
Przyznam, że jest coś szczególnego w tym ciastku, pewnie chodzi o połączenie bananowego aromatu i smaku z orzechową nutellą.
Duet doskonały, ciasto długo zachowuje wilgotność, a w połączeniu ze szklanką ciepłego mleka...odjazd!
Duet doskonały, ciasto długo zachowuje wilgotność, a w połączeniu ze szklanką ciepłego mleka...odjazd!
2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru kryształ
2 duże jajka
4 średniej wielkości banany rozgniecione widelcem
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki płynnej nutelli (należy ją wcześniej podgrzać)
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru kryształ
2 duże jajka
4 średniej wielkości banany rozgniecione widelcem
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki płynnej nutelli (należy ją wcześniej podgrzać)
Wykonanie:
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C
-keksówkę smarujemy masłem
-keksówkę smarujemy masłem
-suche składniki:mąkę, soda i sól mieszamy w drugiej misce
-masło ucieramy mikserem z cukrem
-masło ucieramy mikserem z cukrem
-dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy
-dodajemy rozgniecione 2 banany i mleko- krótko miksujemy, aby składniki się połączyły
-dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i solą
-płynną nutellę mieszamy z pozostałymi 2 rozgniecionymi bananami
-jasną masę wlać do formy, przez środek formy zrobić łyżką dołek i wlać w niego masę z nutellą
-wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 50 minut
-po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie ok.20 minut (jeśli się uda to nawet na noc)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz