piątek, 27 lutego 2015

MAKOWIEC JABŁKOWY Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Odnoszę wrażenie, że jakoś się tak utarło, że makowiec i ciasta z makiem goszczą na naszych stołach tylko w czasie świątecznym.
Tym czasem makowiec jest świetnym ciastem pasującym do przeróżnych okazji.
Do bez okazji tez pasuje.
Przepis zaczerpnięty z Kuchnia Lidla, z moimi małymi modyfikacjami.

Kruszonka orzechowa:

200 g orzechów laskowych, zmielonych na mączkę
200 g maki pszennej typu 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
2 żółtka jaj
100 g cukru kryształ

Masa jabłkowo- makowa:
2 żółtka jaj
30 g cukru trzcinowego
120 g roztopionego masła
900 g gotowej masy makowej
40 g kaszy manny
40 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
5 średnich jabłek (ok. 400 g), umytych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
4 białka jaj 
szczypta soli
niewielka ilość cukru pudru (do dekoracji)

Przygotowanie kruszonki na wierzch i spód:
-mąkę, mączkę orzechową i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w misce
-dodajemy masło i cukier trzcinowy, składniki łączymy za pomocą rąk, następnie dodajemy żółtka
-zagniatamy palcami kruszonkę rozcierając w palcach
-3/4 kruszonki wysypujemy równomiernie na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm
-tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C z termoobiegiem
-pieczemy około 10-12 minut (spód powinien być blady)
-odstawiamy do wystudzenia

Przygotowanie masy:
-ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, dodajemy roztopione masło i ubijamy jeszcze przez chwilę
-stopniowo dodajemy masę makową, cały czas ucierając.
-mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
-składniki dodajemy do masy makowej
-rodzynki mieszamy ze startymi na tarce jabłkami, następnie dodajemy je do masy i mieszamy
 -na końcu do masy stopniowo dodajemy ubite na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli


Pieczenie całości:

-na wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową
-posypujemy pozostałą częścią orzechowej kruszonki
-pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165°C (z termoobiegiem) przez 50-55 minut
-upieczony makowiec odstawiamy do wystudzenia
-wierzch makowca dekorujemy niewielką ilością cukru pudru

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz