piątek, 27 lutego 2015

APPLE CRUMBLE CZYLI JABŁKA POD KRUSZONKĄ BEZ MĄKI

Piątek, zimy nie ma, nawet nie przyszła tu do nas na wschód.
Chyba czas najwyższy przygotować się do wiosny, potem lata...
Wiosenne porządki zaczynam od kuchni, od słodkich wypieków, pada na mąkę, głównie pszenną.
Nie uda się to od razu, ale powoli wprowadzam drobne modyfikacje w przepisach i totalne eksperymenty z użyciem innych mąk, by pszennej powiedzieć Bye!
Dzisiaj będą prażone jabłka z kokosowo- żytnią kruszonką- im powiem Hi!

Składniki na 6 porcji:
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków błyskawicznych żytnich
120 g rozpuszczonego masła
2 łyżki płynnego miodu
2 średnie obrane jabłka
pół garści rodzynek
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
-wiórki, płatki, masło i miód wymieszać w miseczce
-jabłka pokroić na mniejsze części, położyć na patelni i chwilę uprażyć z odrobiną masła (do przyrumienienia)
-kokilki napełnić do połowy jabłkami posypać cynamonem, dodać kilka rodzynek do każdej kokilki
-na wierzch nałożyć kruszonkę, mocno dociskając i równomiernie rozkładając
-wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w tepmeraturze 170 C do zrumienienia kruszonki
-po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz