czwartek, 8 października 2015

BATONIK OWSIANY Z BAKALIAMI I MASŁEM ORZECHOWYM

Czasami nachodzi chęć na pożywny deser.
Taki właśnie jest batonik owsiany, oczywiście ten wykonany samodzielnie.
W prosty sposób można wszystkim anty-płatkowcom owsianym przemycić nieco więcej błonnika, a w połączeniu z ulubionymi bakaliami i masłem orzechowym każdy będzie miał energetyczny odlot.
Dla tych, co wolą wersję słodszą można dodać miodu.
Do dzieła!

Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów pszennych
pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych
garść ulubionych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, ananas)
pół szklanki ulubionych ziaren, nasion,  pestek
pół szklanki miodu (opcjonalnie- jesli chcesz by było słodkie)
masło orzechowe własnej produkcji- 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:
-orzeszki przesypać do miski i zblendować (jeśli macie słaby blender można je wcześniej zmielić np. w malakserze, maszynce)
-w misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna, nasiona, pestki i posiekane orzechy
-suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty; po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi; wymieszać
-miód i masło orzechowe delikatnie podgrzać w rondelku, aby składniki się połączyły.
-dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego.
-masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po wyjęciu kroić ostrym nożem i jeść!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Napisz jeszcze jak robisz masło orzechowe pliiiissss

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy przepuszczam przez maszynkę, a potem blenduję.
    Jeśli chcesz słodszą wersję, możesz posłodzić np.cukrem pudrem i wymieszać.

    OdpowiedzUsuń