Czasami nachodzi chęć na pożywny deser.
Taki właśnie jest batonik owsiany, oczywiście ten wykonany samodzielnie.
W prosty sposób można wszystkim anty-płatkowcom owsianym przemycić nieco więcej błonnika, a w połączeniu z ulubionymi bakaliami i masłem orzechowym każdy będzie miał energetyczny odlot.
Dla tych, co wolą wersję słodszą można dodać miodu.
Do dzieła!
1,5 szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów pszennych
pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych
garść ulubionych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, ananas)
pół szklanki ulubionych ziaren, nasion, pestek
pół szklanki miodu (opcjonalnie- jesli chcesz by było słodkie)
masło orzechowe własnej produkcji- 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
-orzeszki przesypać do miski i zblendować (jeśli macie słaby blender można je wcześniej zmielić np. w malakserze, maszynce)
-w misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna, nasiona, pestki i posiekane orzechy
-suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty; po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi; wymieszać
-miód i masło orzechowe delikatnie podgrzać w rondelku, aby składniki się połączyły.
-dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego.
-masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po wyjęciu kroić ostrym nożem i jeść!
Smacznego!
Napisz jeszcze jak robisz masło orzechowe pliiiissss
OdpowiedzUsuńOrzechy przepuszczam przez maszynkę, a potem blenduję.
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz słodszą wersję, możesz posłodzić np.cukrem pudrem i wymieszać.