czwartek, 8 października 2015

BISZKOPT Z JAGODAMI

Przywołanie smaku lata- jagody!
Oczywiście można je zastąpić np.borówkami, jeśli akurat sezon na jagody dobiegł końca.
Zatopione w puszystym biszkopcie, ewentualnie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.
Lato, gdzie ty?
Składniki w temperaturze pokojowej:
4 jajka
1 szkalnka cukru
1 margaryna
1 1/2 szkalnki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód

Wykonanie:
-w rondelku lub mikrofalówce roztapiamy margarynę i studzimy
-żółtka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, dokładnie mieszamy
-dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką
-ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką
-jagody oprószyć w mące, aby nie opadły na dno ciasta i dodajemy do przygotowanej masy
-do wysmarowanej tłuszczem formy wylewamy masę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy 45 minut

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz