piątek, 9 października 2015

BLOK CZEKOLADOWY

Pamiętam, że jako dziecko byłam bardzo podekscytowana kiedy moja mama robiła w domu blok czekoladowy.
Było to dla mnie czymś niesamowitym, że to właśnie Ona posiada tajniki zrobienia domowej czekolady, w czasach kiedy niełatwo było kupić czekoladę w sklepie.
Podobno to charakterystyczny smakołyk rodem z PRLu.
Dzisiaj dedykuję Ci ten przepis Mamo!
Dziękuję!

Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru kryształ
1/4 szklanki wody
4 łyżki kakao
200 g mleka w proszku (najlepiej niegranulowane)
150 g herbatników typu petit beurre

Wykonanie:
-w rondelku na małym ogniu umieszczamy masło, wodę, cukier, kakao, całość podgrzewamy i cały czas mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i lekko zabulgotały
-kiedy masa jest już lśniąca, wsypujemy mleko w proszku w dwóch porcjach, a po każdej lekko miksujemy mikserem, żeby mleko idealnie połączyło się z kakaową masą
-kruszymy (na pół) hebratniki i łączymy z masą
-dowolną formę (okrągłą, lub podłużną) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciepłą masę
-czekamy do przestudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Po prostu uwielbiam ten deser. Po pierwsze za smak, a po drugie za skojarzenia, jakie u mnie wywołuje. Ja blok czekoladowy przyrządzam według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i to dokładnie ten smak, który pamiętam z dzieciństwa. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń