piątek, 9 października 2015

CZEKOLADOWA KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM

Co by się stało, gdyby do zwykłego ciasta na karpatkę dodać kakao?
Wtedy karpatka nabrałaby nieco innego wyrazu.
A jakby jeszcze do ciasta nie dodać ani grama cukru?
Wówczas jej gorzkawy smak uzupełniałby się doskonale z waniliową nutą kremu budyniowego.
Wystarczy Wam tyle, by dać się skusić?

Składniki na ciasto: 
1 szklanka wody
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
5 jajek
120 g masła
szczypta proszku do pieczenia

Składniki na krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej 450
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie ciasta:
-do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła
-mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do gorącej wody i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki (masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek rondelka)
-zostawiamy na chwilę do wystudzenia
-po przestudzeniu dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy
 -dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i ponownie miksujemy
-formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
 -przekładamy połowę masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 25-30 minut, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta

Wykonanie kremu budyniowego:
-2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, co chwilę mieszając
-w pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka
-cały czas mieszając stopniowo wlewamy do gotującego się mleka
 -ponownie stawiamy na palnik i mieszamy dosyć energicznie do momentu, aż masa zacznie mocno gęstnieć
 -na ugotowany budyń kładziemy woreczek foliowy (nie będzie kożucha) zostawiamy do całkowitego wystudzenia
-masło w temperaturze pokojowej miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń

Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy lekko dociskając drugim.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz