czwartek, 17 grudnia 2015

BŁYSKAWICZNE PIERNICZKI

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować własnoręcznie pierników?
Niepotrzebnie, oto przepis na bardzo błyskawiczne pierniki- błyskawicznie się je robi, błyskawicznie też znikają!

Składniki na około 50-60 pierniczków (w zależności od foremek): 
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
100 g płynnego miodu (jeśli jest skrystalizowany można rozpuścić w mikrofalówce lub rondelku)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
-wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem z nakładką do wyrabiania ciasta); ciasto będzie klejące, ale nie dodawać mąki
-ciasto przenieść na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm (nie cieniej), podsypując je każdorazowo małą ilością mąki - aby ciasto nie kleiło się do stolnicy.
-wykrawać różne kształty pierniczków
-układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (nie za blisko, bo trochę urosną)
-piec w temperaturze 180 C przez około 9 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, im mniejsze tym krócej pieczemy)
-po upieczeniu wyjąć, wystudzić na kratce, postępować podobnie w kolejną porcją
-można je udekorować wedle uznania, albo zostawić takie bez ozdób i lukru
-przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli staną się zbyt twarde, wystarczy dodać do nich np. pokrojone na mniejsze części jabłko, wtedy wsiąkną wilgoć i znowu będą miękkie (jabłka wymieniamy co 1-2 dni).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz