czwartek, 17 grudnia 2015

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Niech nie przeraża Was pieczenie sernika w kąpieli wodnej.
To wcale nie jest trudne, a dzięki temu mamy równo upieczony sernik o smaku zbliżonym do waniliowego ptasiego mleczka z mocno czekoladowym akcentem w postaci musu.
Bardzo wykwintny deser, nieco pracochłonny, ale serio, polecam spróbować!

Składniki na ciasteczkowy spód: 
160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo
30 g roztopionego masła

Wykonanie ciasteczkowego spodu:
-ciastka w całości i masło wrzucić do miski i zmiksować/zblendować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
-dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
-na papier wysypać ciasteczka, wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy sernikowej
-formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (dół i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy

Składniki na masę sernikową (powinny być w temperaturze pokojowej):
500 g twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej

Wykonanie masy sernikowej:
-w misie miksera umieścić wszystkie składniki i krótko miksować do połączenia, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - wówczas sernik mocno urośnie, a potem opadnie
-masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150 C przez około 45 minut w kąpieli wodnej
-sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej płaskiej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą sernikową
-cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, w razie konieczności lekko wydłużamy czas pieczenia
-po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy

Składniki na mus czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka likieru kawowego
30 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Wykonanie musu czekoladowego:
-czekoladę, alkohol, masło, rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka ze składnikami ustawiona na rondelku z wrzącą wodą- miska nie może dotykać wody) aż masa będzie gładka i błyszcząca, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia
-ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce, aby powstała sztywna piana
- kiedy masa czekoladowa jest zimna, to po kolei wbijamy żółtka i miksujemy mikserem
 -dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać
-w oddzielnej miseczce ubić schłodzoną śmietanę kremówkę, na sztywno
-ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać
 -na koniec dodać resztę ubitych białek i  delikatnie wymieszać

Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Wierzch można ozdobić płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz