To wcale nie jest trudne, a dzięki temu mamy równo upieczony sernik o smaku zbliżonym do waniliowego ptasiego mleczka z mocno czekoladowym akcentem w postaci musu.
Bardzo wykwintny deser, nieco pracochłonny, ale serio, polecam spróbować!
Składniki na ciasteczkowy spód:
160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo
30 g roztopionego masła
Wykonanie ciasteczkowego spodu:
-ciastka w całości i masło wrzucić do miski i zmiksować/zblendować do
otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
-dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
-na papier wysypać ciasteczka, wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy,
schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy sernikowej
-formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią
aluminiową (dół i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej,
więc woda nie może się dostać do formy
Składniki na masę sernikową (powinny być w temperaturze pokojowej):
500 g twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie masy sernikowej:
-w misie miksera umieścić wszystkie składniki i krótko miksować do
połączenia, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - wówczas sernik
mocno urośnie, a potem opadnie
-masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150 C przez około 45 minut w kąpieli wodnej
-sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę
z sernikiem wkładamy do większej płaskiej formy lub naczynia żaroodpornego, do
którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą sernikową
-cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku
patyczkiem, w razie konieczności lekko wydłużamy czas pieczenia
-po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy
Składniki na mus czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka likieru kawowego
30 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Wykonanie musu czekoladowego:
-czekoladę, alkohol, masło, rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka ze
składnikami ustawiona na rondelku z wrzącą wodą- miska nie może dotykać wody)
aż masa będzie gładka i błyszcząca, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia
-ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy drobny cukier
do wypieków, łyżka po łyżce, aby powstała sztywna piana
- kiedy masa czekoladowa jest zimna, to po kolei wbijamy żółtka i
miksujemy mikserem
-dodać połowę piany z ubitych
białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać
-w oddzielnej miseczce ubić schłodzoną śmietanę kremówkę, na sztywno
-ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać
-na koniec dodać resztę ubitych
białek i delikatnie wymieszać
Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez
całą noc w lodówce.
Wierzch można ozdobić płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz